Organen

De behandeling van lichaam en geest

De organen

Orgaan: Hart

Informatie: Het hart is een holle spier in onze borstkas welke het bloed door het lichaam pompt. Het vormt samen met de slagaders en de aders onze bloedcirculatie. Het hart pompt zuurstofrijk bloed naar de spieren en organen. Deze sturen op hun beurt zuurstofarm bloed terug naar het hart. Bij een volwassen persoon pompt het hart zo een 70 keer per minuut. Per minuut wordt er ongeveer 4 à 5 liter bloed rondgepompt.

Thema’s: Je hebt moeite met houden van jezelf en houden van anderen, met liefde geven en liefde ontvangen. Gebrek aan geluk en vrolijkheid.

Orgaan: Bloedcirculatie

Informatie: Bloedcirculatie (bloedsomloop) levert zuurstof naar de hersenen, en voedingsstoffen naar andere organen. Het zorgt ook voor een gezonde huid en het helpt bij de celgroei. Slechte bloedcirculatie kan worden veroorzaakt door gebrek aan lichaamsbeweging en voeding. Lichaamsbeweging zorgt er voor dat je bloedvaten verwijden. Uit onderzoek blijkt dat intensieve beweging zelfs dichtgeslibde bloedvaten en microcirculatie voor een groot deel kan herstellen. Het verlaagt ook je bloeddruk en verbetert capaciteit van je longen. Gezonde voeding met voldoende vitamine C en E kan helpen om de doorbloeding te verbeteren. Bepaalde aminozuren kunnen helpen om de bloedstroom in het lichaam te verbeteren. Deze aminozuren creëren stikstofmonoxide in het lichaam wat cruciaal is voor een goede circulatie, het zorgt voor een gezond immuunsysteem en gezondere haargroei. Ontspannen van je lichaam kan ook helpen om de bloedstroom te verhogen. Ademhalingsoefeningen kunnen je geest kalmeren en stress verminderen. Yoga met ademhalingsoefeningen kan helpen om de doorbloeding te verbeteren. Massages helpen bij gespannen spieren en het verminderen van stress wat ook de doorbloeding verbetert.

Thema’s: Je hebt moeite met Intermenselijke contacten, en bent kritisch. Je hebt moeite met overzicht over het eigen leven en verandering(en) in je leven.

Orgaan: Lymfe stelsel

Informatie: Het lymfestelsel heeft aantal belangrijke functies: Verwijderen van afvalstoffen uit het lichaam. Het lymfestelsel zorgt dat het vochtgehalte van de weefsels in het lichaam in evenwicht blijven. Lymfevaten nemen weefselvocht op waarin verschillende opgeloste eiwitten of afvalstoffen aanwezig zijn. Deze afvalstoffen worden in lymfeknopen direct vernietigd. Op deze manier werkt het lymfestelsel als een filter in ons lichaam. Je lymfeklieren bevatten verder veel witte bloedcellen die bacteriën en virussen kunnen vernietigen. Deze witte bloedcellen kunnen via de lymfe in de bloedsomloop gebracht worden.

Thema’s: Je hebt moeite met onopgeloste emotionele zaken zoals conflicten en trauma’s en de bijbehorende angsten, onzekerheden, schaamte en schuld. Hierdoor heb je te maken met met zorgen en vertwijfeling.

Orgaan: Dunne Darm
Informatie: De dunne darm is het orgaan waar de meeste voedingstoffen worden opgenomen. De darmen vormen een uiterst gevoelig orgaan voor het zenden en ontvangen van emoties: 100 miljoen neuronen verbinden de darmen met de hersenen. Klachten worden vaak gesignaleerd als, buikkrampen, diarree, snel naar het toilet moeten na het eten, lage rugpijn of pijn in de benen of vermoeidheid, depressie, burn-out kennen vaak een darm gerelateerde oorzaak. In de dunne darm ontstaat namelijk makkelijk een ontsteking. Dit is een reactie op ongezonde voeding die je binnen krijgt. Hierdoor zal het darmslijmvlies open gaan staan, waardoor letterlijk de slechte bacteriën en stoffen opgenomen worden in je lichaam. Hierdoor heb je meer kans op ontstekingen. De dunne darm is het langste orgaan van je lichaam, zo’n 6,5 meter. Het is geheel bedekt met darmslijmvlies. Het darmslijmvlies, en met name dat van de dunne darm, bevat talrijke plooien die het oppervlaktecontact met de vermalen spijsbrij van de maag vergroot, om de opname van de voedingsstoffen te optimaliseren.
Thema’s: Je hebt last van angst, verdriet en onzekerheid. Je heb een gebrek aan eigenwaarde. Je bent kwetsbaar. Je hebt een gebrek aan vreugde en geluk.
Orgaan: Dikke Darm, ICV, Ceacum, Sigmoïd
Informatie: Bij de dikke darm denken we al snel aan obstipatie of krampen. Maar de dikke darm heeft vaak ook een link met lage rugpijn, last van knieën en voeten en ook de hormonen in je lichaam. Daarnaast kan vermoeidheid ook een gevolg zijn van problemen met je dikke darm. De dikke darm is het verlengde van je dunne darm en mondt uit in je endeldarm. Hij kan wel zo’n anderhalve meter lang zijn. De dikke darm is het orgaan dat vocht uit de bijna geheel verwerkte voedselbrij haalt, vlak voordat het naar je endeldarm gaat.
Thema’s Dikke Darm: Je hebt moeite met geaard-zijn en stabiliteit.
Thema’s IleoCecalValve (ICV): Je hebt moeite met je identiteit, integriteit, grenzen stellen, seksualiteit, man- of vrouw-zijn, en gebrek aan basis veiligheid.
Thema’s Caecum: Je hebt moeite met nieuwe dingen, fasen en situatie.
Thema’s Sigmoïd: Je hebt moeite met loslaten, star en rigide, controle willen behouden, perfectionisme en blijven hangen in het verleden
Orgaan: Lever
Informatie: De lever zorgt middels de galproductie dat vetten kleiner worden gemaakt zodat de darm hem kan verwerken. Verder heeft hij functie bij je koolhydraat, vet en eiwit stofwisseling en heeft hij een ontgiftende functie. Naast al deze taken slaat hij ook nog eens glycogeen op, wat je lichaam kan gebruiken om energie uit te halen. Met al deze taken is de lever een voorname warmte producent voor je lichaam. Een matig werkende lever heeft direct invloed op je darmfuncties. Wanneer je lever niet goed functioneert kun je klachten krijgen rond je schouder.
Thema’s: Je verwerkt je emoties via je lever. Boosheid en frustraties kunnen ontstaan over: ambitie, loyaliteit en trouw en gekrenkte trots, je bent atmosfeer en conflict en zelfs verslaving gevoelig en hebt een goed analytisch vermogen.
Orgaan: Galblaas
Informatie: De galblaas is het peervormige zakje onder de lever. De gal in de galblaas bevat slechts 10 a 20% van de oorspronkelijke vochthuishouding en is dus een dikkere substantie. Galstenen zijn een gevolg van uitgekristalliseerd cholesterol of een laag peil van galzouten. Een galsteen op zich doet geen pijn, pas als ze af worden gevoerd via de afvoerkanalen kan je hier last van krijgen. Wanneer ze vast komen te zitten kan dat leiden tot een galblaas of alvleesklier ontsteking.
Thema’s: Je hebt moeite met het verwerken van boosheid, verdriet en teleurstelling. Je kropt je emoties op (maar je negeert ze nog niet).
Orgaan: Maag
Informatie: De maag is de start van je spijsvertering. Bij maag klachten ervaren mensen verschillende soorten klachten zoals krampen rond ribben en pijn tussen de schouderbladen. Ook vermoeidheid kan een relatie met de maag hebben. Brandend maagzuur is een veelvoorkomende klacht. Het is opvallend hoeveel mensen maagbeschermers nemen. Vaak is dit om andere medicamenten te nemen zoals bijvoorbeeld ontstekingsremmers (NSAID’s) terwijl je maag aangeeft dat het dit niet kan verwerken. Vermijd voor verzuring suikers en transvetten. Alcohol en chocola zijn ook funest voor deze zuurgraad.
Thema’s: Je bent stress gevoelig (chronische stress), je maakt je snel zorgen, en hebt moeite om om te gaan met opgelegde taken. Je bent een binnenvetter.
Orgaan: Nieren, Bijnieren
Informatie: Onze nieren zorgen voor het evenwicht en de verdeling van het vocht in ons lichaam. In samenwerking met de andere organen beheren ze het bloedvolume en de bloeddruk. De nieren spelen ook een rol bij de aanmaak van hormonen. Bij Samen met de lever zijn het onze zuiveringsinstallaties. De nieren kunnen zorgen voor lage rugpijn. Bij niet optimaal functionerende nieren kunnen er gewrichtsklachten ontstaan. Vermoeidheid en een weinig slaap kunnen een gevolg zijn van slecht nier functioneren. problemen met de nier is voldoende water drinken één van de meest voorname adviezen
Thema’s Nieren: Je hebt last van angst, verdriet, onzekerheid, Je bent terughoudend en een gebrek aan seksualiteit en vitaliteit. 
Rechter Nier: vrouwelijke energie
Linker Nier: mannelijke energie
Thema’s Bijnieren: Je bent snel vermoeid.
Orgaan: Longen
Informatie: De longen zijn het ademhalingsorgaan van het lichaam. Ze bevinden zich in de borstkas, links en rechts van het hart. De rechterlong bestaat uit drie longkwabben, de linkerlong uit twee kwabben. De longen hebben als functie om het lichaam te voorzien van zuurstof. Daarnaast zorgen zij ervoor dat koolstofmonoxide uit het bloed verwijderd wordt. Wanneer de longen niet naar behoren werken, kan dit onder andere hoge rugklachten en rugpijn veroorzaken. Vaak kan er op verschillende manieren voor de longen worden gezorgd. Bijvoorbeeld door te zingen kan de symptomen van COPD verlicht worden, de ademhaling verbetert worden en de longfunctie toenemen.
Thema’s: Je hebt moeite met ten volle te leven. Je hebt moeite om (gelijkwaardige) relatie aan te gaan. Je bent Introvert en hebt een gebrek aan eigenwaarde. Er is veel wantrouwen en verdriet.
Orgaan: Blaas
Informatie: De blaas is als eindstation van de nieren de opslag voor je urine. Bij ongeveer 350 ml vulling krijg je aandrang om te plassen, echter je blaas kan zich maximaal vullen tot zo’n 800 ml. Door de ligging ten opzichte van bijvoorbeeld je dikke darm kan de blaas voor problemen zorgen indien er obstipatie aanwezig is. Daarnaast is de blaas bij mannen en vrouwen totaal verschillend. De blaas kan gezien worden als een spier. Verkramping van de blaas kan een zwaar gevoel boven het schaambeen geven. Het urinekanaal is bij de vrouw vijfmaal zo kort als die van de man. Hierdoor komen urineweginfecties en blaasontstekingen bij de vrouw vaker voor dan bij de man.
Thema’s: Je voelt je onveilig en angstig. Je hebt moeite met grenzen stellen.
Orgaan: Alvleesklier
Informatie: De alvleesklier ligt voor een groot deel achter de maag en is met name bekend als insuline en glucagon producent. Na het eten last van vermoeidheid, transpireren of misselijkheid, pijn in de rug en in het linkerschouderblad kunnen ook duiden op problemen met de alvleesklier. De alvleesklier scheidt enzymen af die suikers en vetten verteren, en die helpen bij het omzetten en transporteren van eiwitten, de soort voeding die je neemt is dus enorm belangrijk.
Thema’s: Aanwezigheid van onverteerbare emoties. Te veel denken, peinzen, piekeren en uiteindelijk negeren van onverteerbare emoties.
Orgaan: Milt
Informatie: De milt is een orgaan die zich linksboven in je buikholte bevindt. De bovenkant is bol, de onderkant vormt zich naar de organen waar je milt tegenaan ligt. De aan- en toevoer van het bloed, verlopen door de miltslagader en miltader. De milt van een volwassene weegt ongeveer 200 gram. De milt heeft verschillende functies: Het verwijderen van oude of abnormale rode bloedcellen, Vreemde stoffen die circuleren verwijderen, De milt bevat veel lymfocyten en er worden ook veel antilichamen geproduceerd. Tevens zorgt de milt voor de opslag van bloedbestanddelen, waaronder de bloedplaatjes. Hoewel de milt een belangrijke functie heeft in het menselijke lichaam, kun je ook prima zonder verder leven. Wel ben je dan extra vatbaar voor specifieke ziekten.
Thema’s: Vergiftiging, onverteerde emoties
Orgaan: Prostaat
Informatie: De prostaat is onderdeel van de mannelijke voortplantingsorganen. De prostaat ligt onder de blaas. Net vóór de endeldarm, het laatste stuk van de darm. De plasbuis loopt door de prostaat heen. De prostaat heeft de vorm van een kastanje. Hij is bij volwassen mannen ook ongeveer zo groot. De prostaat bestaat uit 2 kwabben. In de kwabben zitten klierbuisjes die samen met de zaadblaasjes het prostaatvocht maken. Om de prostaat zit spierweefsel en bindweefsel: het prostaatkapsel. De prostaat is een klier. Een klier is een orgaan dat vocht maakt en vocht afscheidt. De prostaat is belangrijk bij de voortplanting. De prostaat maakt prostaatvloeistof (zaadvocht) aan. Het prostaatvocht houdt de zaadcellen in leven na een zaadlozing, zodat de zaadcellen de eicel kunnen bereiken. Bij een zaadlozing komen de zaadcellen in de prostaatvloeistof naar buiten via de plasbuis.
Thema’s: Onderdrukking van seksualiteit
Orgaan: Baarmoeder, eierstokken
Informatie: De baarmoeder heeft de vorm en grootte van een omgekeerde peer. Het brede deel heet het baarmoederlichaam of baarmoederholte. Aan beide kanten van het baarmoederlichaam liggen de eierstokken met de eileiders. De eileiders verbinden het baarmoederlichaam en de eierstokken. Het baarmoederlichaam gaat over in de baarmoederhals. Dit is het onderste, smalle deel van de baarmoeder. De baarmoederhals verbindt het baarmoederlichaam en de vagina. De baarmoeder, eileiders en eierstokken liggen niet los in de buik, maar zitten met bindweefselbanden vast in het bekken.

Iedere maand bereidt het lichaam zich voor op een zwangerschap door een eicel te laten rijpen en het baarmoederslijmvlies te laten groeien. Ontstaat er geen zwangerschap, dan stoot het lichaam het opgebouwde baarmoederslijmvlies af. Het verlaat dan samen met wat bloed de baarmoeder via de vagina. Na het afstoten van het baarmoederslijmvlies begint de opbouw van het slijmvlies opnieuw. De opbouw en afbraak van baarmoederslijmvlies gebeurt onder invloed van hormonen, zoals oestrogeen en progesteron. Oestrogeen zorgt voor groei van het baarmoederslijmvlies. Progesteron stopt de groei. Ook zorgt progesteron ervoor dat het baarmoederslijmvlies enkele dagen heel geschikt is voor de innesteling van een bevrucht eitje. Wordt het eitje niet bevrucht, dan neemt de hoeveelheid progesteron in het bloed af. Daardoor maakt het lichaam zich klaar om het opgebouwde baarmoederslijmvlies af te stoten.

Thema’s: Onderdrukking van seksualiteit
Een ontsteking
Een ontsteking is een lichaamsreactie op lichaamsvreemde stoffen of op beschadiging van het lichaam. Het doel van een ontsteking is het herstellen van schade aan het lichaam. Een verhoogde doorbloeding op de plaats van de ontsteking maakt de huid op de plaats van de ontsteking rood en warm. Daarbij worden witte bloedlichaampjes naar die plek gestuurd om ziekteverwekkers ‘aan te vallen.’ Hoewel er verschillende oorzaken zijn voor een ontsteking, zijn de verschijnselen vaak hetzelfde: roodheid, zwelling en temperatuursverhoging, pijn. Soms onttrekt een ontsteking vocht uit het lichaam, waardoor je meer behoefte hebt om te drinken. Een ontsteking is dus herkenbaar aan vijf mogelijke delen:
  • Warmte
  • Roodheid
  • Zwelling
  • Pijn
  • functie of bewegingsbeperking
Indien je drie of meer van deze symptomen hebt, dan zouden we al kunnen stellen dat er sprake is van een ‘ontstekingsreactie’. In de dagelijkse praktijk horen we veel patiënten spreken over ontstekingen. Zo ook de zenuwontsteking in je wervelkolom wat naast rugpijn vervelende klachten in de benen of armen kan veroorzaken. Bij een ontsteking kunnen er twee dingen gebeuren:
  • Een normale reactie vindt plaats, er is pijn, wat zwelling misschien, roodheid, of warmte.  Bij een normale reactie duurt een ontsteking zo’n 1-4 dagen. Je kan er over het algemeen vanuit gaan dat bij goed herstel de pijn, roodheid en zwelling ook duidelijk afneemt. Nog altijd is dit een normaal beloop van klachten, ook al ben je na 4 dagen nog niet de oude.
  • Na de eerste 4 dagen komen dezelfde klachten telkens terug. Waarom blijft een zenuw, gewricht, pees of spier telkens maar ontsteken?  In het merendeel van de gevallen is er namelijk sprake van een laaggradige ontsteking. Dit is een ontstekingswaarde die minimale ontstekingen aanwakkert in het lichaam. Deze zijn in het bloed nauwelijks te traceren, maar maken wel dat je immuunsysteem constant aan het werk is. Deze laaggradige ontsteking kan in je lichaam aanwezig zijn omdat je beschermingswand niet meer optimaal is. Denk hierbij aan je huid maar zeker ook je darmwand. En eigenlijk alle slijmvliezen in je lichaam. Vaak verkouden zijn, een snothuis hebben of verstopte bij holtes zijn al een teken van irritatie van de slijmvliezen. 

Algemene informatie

Telefoon: + 31 654 744 534

email: info@mindtrigger.nl

Adres: Huizerweg 10D, 1402 AA, Bussum

Sociaal media:


© 2022 / MINDTrigger.nl / All rights reserved