Darm klachten

De behandeling van lichaam en geest

Darm klachten

De darmen zijn een belangrijk onderdeel in onze spijsvertering. Zowel in de dunne als de dikke darm kan echter veel fout gaan. Dit kan verschillende klachten opleveren. Klachten als buikpijn, een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree of verstopping komen voort uit een verstoorde darmwerking. Daarnaast ligt ook de oorsprong van veel andere klachten in de darmen. Zo kunnen er klachten ontstaan zoals vermoeidheid, hoofdpijn, spier- en gewrichtsklachten, huidproblemen en slapeloosheid.

Raadpleeg altijd eerst de huisarts voor een diagnose. Indien er uit de diagnose een ziekte in darmen wordt geconstateerd (zoals ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa) zal ik geen behandeling bieden.

Darmproblematiek kan ontstaan door verstoring van de darmflora, verslechterde darmwand of verminderde vertering van koolhydraten, vetten en eiwitten. Ook stress is een veelvoorkomende oorzaak van darmklachten vanwege de directe verbinding tussen darm en hersenen. De darmen weerspiegelen de algehele gezondheid. Voor een goed werkend immuunsysteem is een gezonde spijsvertering, darmfunctie en darmslijmvlies noodzakelijk. De inhoud van de dikke darm bevat veel afval- en gifstoffen. Darmklachten kunnen door diverse redenen ontstaan:

  • Overmatig eten
  • Stress of andere psychische oorzaken
  • Voedselintoleranties of -overgevoeligheden
  • Medicatie, waaronder antibiotica
  • Prikkelbaar darmsyndroom
  • Buikgriep
  • Parasitaire infecties
  • Ontstekingsziekten zoals ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa
  • Zwangerschap

Onderzoek heeft aangetoond dat de darmwand meer doorlaatbaar wordt voor stoffen bij langdurige stress, gifstoffen vanuit slechte voeding en voeding met veel bewerkte stoffen. Vanuit de darm kunnen er dus stoffen van de ontlasting rechtstreeks de bloedbaan in doordat de darmwand meer doorlaatbaar is. Dat zijn natuurlijk stoffen die daar niet horen, dus activeert het lichaam het immuunsysteem. Het lichaam kan hier heftig op reageren of juist niet. Een heftige reactie uit zich in ziek vergelijkbaar met griep: er ontstaat koorts. Bij een milde reactie ontstaat een laaggradige ontsteking.  En omdat deze ontsteking niet zo heftig is, kan deze ontsteking continue verder gaan. Gevolg is vermoeidheid, futloosheid, slecht slapen, soms aankomen en soms zelfs burn-out achtige klachten. En daarbij ook de fysieke klachten die maar aanblijven.

Algemene informatie

Telefoon: + 31 654 744 534

email: info@mindtrigger.nl

Adres: Huizerweg 10D, 1402 AA, Bussum

Sociaal media:


© 2022 / MINDTrigger.nl / All rights reserved